Rantalaiduntamisen mahdolliset vesistövaikutukset herättävät huolta ihmisissä. Karjan on epäilty tuovan vesistöihin ihmisille infektiotauteja aiheuttavia mikrobeja sekä ravinteita. Huoli hygieniavaikutuksista on osin aiheellinen ja sitä on syytä selvittää tarkemmin. Laidunnuksessa osa kasvillisuuden ravinteista sitoutuu eläinten kasvuun ja rantalaidunnus mahdollisesti vähentää kokonaisravinnekuormitusta, mutta tästä tarvitaan lisätutkimuksia. Hankkeen tavoitteena on täydentää tietoa laiduneläinten vaikutuksista rantavesien hygienia- ja ravinnetilaan sekä hälventää epätietoisuutta laidunnuksen vesistövaikutuksista.
Toimenpiteet
- Määritetään ravinne- (fosfori, typpi) ja hygieniamuuttujat (suolisto- ja taudinaiheuttajamikrobit) laidunten edustojen ja vertailualueiden vesistöistä sekä taudinaiheuttajat myös laidunten lantanäytteistä.
- Määritetään laskennallisesti laiduneläinten kautta tapahtuva ravinteiden (fosfori, typpi) kierto laitumilla.
- Päivitetään arvio rantalaidunnuksen aiheuttamista hygieniariskeistä ja ravinnevaikutuksista vesistöille ja suositukset riskien minimoimiseen.
Toteutuneet tuotokset
- Suositukset rantalaiduntamiseen: Rantalaiduntaminen ja vesistövaikutukset
- Tutkimus selvitti merenrantalaidunten vaikutusta pintavesien hygieeniseen laatuun – infektioriski ihmiselle on pieni (11/2023, THL:n uutinen)
- Pintavesien hygieeninen laatu merenrantalaidunten läheisyydessä (Artikkeli Ympäristö ja Terveys 6/2023 -lehdessä)
- Rantalaidunnuksen ravinnevaikutukset Perämeren rannikolla (Artikkeli Vesitalous 5/2022 -lehdessä)
- Pro gradu -tutkielma: Uimavesien hygieeninen laatu merenrantalaidunten läheisyydessä (2023, Eveliina Nurmi, Itä-Suomen yliopisto, Ympäristö- ja biotieteiden laitos)
- Pro gradu -tutkielma: Epifyyttisten rihmalevien käyttökelpoisuus rehevöitymisen bioindikaattorina sekä rantalaidunten ja muiden ympäristötekijöiden vaikutus vedenlaatuun Perämerellä (2023, Elli Pesonen, Oulun yliopisto, Maantieteen tutkinto-ohjelm). Tutkielma on tehty yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen Rantalaidun-hankkeen ja Metsähallituksen kanssa
- Uutinen: THL on mukana tutkimassa suolistoperäistä kuormitusta rantalaitumilta vesistöihin (3.11.2022 THL:n verkkosivut)
- Lisensiaattityö: Cryptosporidium -alkueläimen esiintyminen rantalaitumilla (2022, Venla Vuorisalmi, Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta)
- Rantalaitumien lanta – uhka vai mahdollisuus? (Blogi 6/2022: Annastiina Rytkönen, Helsingin yliopisto & Tarja Pitkänen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin yliopisto)
- Kysymyksiä ja vastauksia: Rehevöittääkö laidunnus merenrantoja ja merialuetta?
- Infograafit: Laidunnettu merenranta ja Hoitamaton merenranta (2022)
- Ravinnekierto merenrantalaitumilla (Tietokortti 5/2022: Arto Huuskonen, Jaana Uusi-Kämppä & Marika Laurila; Luonnonvarakeskus)
- Naudat hoitavat Perämeren rantoja (Artikkeli Nauta 02/2022 -lehdessä: Arto Huuskonen, Jaana Uusi-Kämppä & Marika Laurila; Luonnonvarakeskus)
- Kysymyksiä ja vastauksia: Miten uimavesien hygieenistä laatua seurataan?
- Onko rantalaidunnus riski vesistöille (Artikkeli Ketonoidanlukko-lehdessä 2021: Arto Huuskonen, Jaana Uusi-Kämppä & Marika Laurila; Luonnonvarakeskus)